Μικτή Οικογένεια: γιατί είναι σημαντική η οικογενειακή συμβουλευτική;
Η μικτή οικογένεια είναι ένα νέο μοντέλο οικογένειας που προκύπτει όταν και οι δύο σύντροφοι αποφασίζουν να ακολουθήσουν κοινή ζωή μαζί με τα παιδιά τους είτε από τις προηγούμενες σχέσεις, είτε από χηρεία. Πόσο όμως εύκολο είναι να καταφέρουν οι γονείς να δημιουργήσουν σε μια μικτή οικογένεια ισορροπίες όταν και οι δυο έχουν παιδιά; Μπορεί να χρειαστούν 2 έως 5 χρόνια για να προσαρμοστούν και να συνενωθούν τα άτομα στη δυναμική μιας μικτής οικογένειας, καθώς είναι πολλές οι προκλήσεις που καλούνται τα μέλη να ξεπεράσουν.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα μέλη να διαθέτουν σεβασμό, αγάπη, επικοινωνία και υπομονή προκειμένου να εξασφαλίσουν μια πιο ομαλή μετάβαση στην προσαρμογή τους. Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε πως τέτοιου είδους μεταβάσεις χρειάζονται χρόνο. Το να αφήνουμε τους δεσμούς να σχηματιστούν με τον δικό τους ρυθμό βοηθά πολλές μικτές οικογένειες να πετύχουν.
Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη λειτουργία και την προσαρμογή σε μία μικτή οικογένεια η θεραπεία θα βοηθήσει είτε ατομικά μέσω της ατομικής ψυχοθεραπείας, είτε ως ζευγάρι μέσω της θεραπείας ζεύγους. Τα ζευγάρια μπορεί να αντιμετωπίσουν προκλήσεις ξεκινώντας μια μικτή οικογένεια και για αυτό είναι σημαντικό να μιλήσουν με έναν εξειδικευμένο οικογενειακό θεραπευτή με σκοπό την επίλυση των συγκρούσεων και της έντασης που μοιραία αναπτύσσεται σε κάθε οικογενειακό περιβάλλον
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις για την υποστήριξη των μικτών οικογενειών μέσω διαφορετικών προσεγγίσεων οικογενειακής θεραπείας. Περιλαμβάνονται οι ακόλουθες προσεγγίσεις:
Οικογενειακή θεραπεία. Αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τις μικτές οικογένειες να επιλύσουν τα προβλήματα τους. Οι οικογένειες μπορούν να παρακολουθήσουν τις περισσότερες συνεδρίες ως ομάδα. Ο θεραπευτής μπορεί επίσης να προγραμματίσει ξεχωριστές συνεδρίες με μεμονωμένα μέλη(παιδί ή γονέας ή με υποσυστήματα της οικογένειας(γονέας-παιδί, αδέλφια, γονείς).
Θεραπεία οικογενειακών συστημάτων. Αυτό το είδος θεραπείας βλέπει την οικογένεια ως ένα σύστημα. Ο ρόλος του κάθε μέλους πηγάζει από τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος. Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στη θεραπεία οικογενειακών συστημάτων. Οι μικτές οικογένειες μπορεί να βρουν τις δομικές και στρατηγικές προσεγγίσεις πιο χρήσιμες. Η δομική προσέγγιση εξετάζει την οικογενειακή αλληλεπίδραση στη συνεδρία. Η στρατηγική προσέγγιση εξετάζει τα πρότυπα αλληλεπίδρασης εκτός θεραπείας.
Αφηγηματική Θεραπεία Πρόσδεσης. Αυτή η προσέγγιση επιδιώκει να βελτιώσει τον δεσμό του παιδιού με έναν βιολογικό γονέα ή θετό γονέα. Οι οικογένειες που χρησιμοποιούν αυτό το είδος θεραπείας συναντώνται κάθε μέρα για περίπου δύο εβδομάδες. Γονείς και θετός γονείς δημιουργούν αφηγήσεις για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να θεραπευτούν. Τα παιδιά μπορούν στη συνέχεια να επεξεργαστούν οποιαδήποτε σύγχυση, θλίψη ή τραύμα έχουν βιώσει.
Αφηγηματική οικογενειακή θεραπεία. Αυτό το είδος θεραπείας διαχωρίζει τους ανθρώπους από τα προβλήματά τους. Μπορεί να βοηθήσει κάθε μέλος της οικογένειας να μοιραστεί τις δικές του σκέψεις ή ζητήματα. Το δέσιμο μπορεί να συμβεί όταν η αφηγηματική θεραπεία βοηθήσει να ξεμπλοκάρει την επικοινωνία.
Οικογενειακή θεραπεία βασισμένη στην θεωρία της πρόσδεσης. Αυτή η προσέγγιση έχει τις ρίζες της στη θεωρία της πρόσδεσης και είναι χρήσιμη για σχέσεις που επηρεάζονται από εξωτερικά ζητήματα. Μπορεί να βοηθήσει γονείς και παιδιά να ξαναχτίσουν τη σχέση τους και ενδέχεται να μάθουν να εργάζονται σε θέματα οικογένειας, ψυχικής υγείας ή διαζυγίου. Μικτές οικογένειες με έφηβους που έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί επίσης να ωφεληθούν. Αυτός ο τύπος θεραπείας μπορεί να βοηθήσει τους εφήβους με κατάθλιψη ή με αυτοκτονικούς ιδεασμούς.