Η κατάθλιψη αποτελεί την μία από τις πιο συχνές καταστάσεις ψυχικής υγείας. Είναι συχνή σε ενήλικες, αλλά και παιδιά όπως και έφηβοι μπορεί να ζουν με αυτά τα επίμονα αρνητικά συναισθήματα της θλίψης, του αβοήθητου ή της μοναξιάς, που τα προκαλεί η κατάθλιψη.
Η κατάθλιψη επηρεάζει τις σκέψεις σου, τα συναισθήματα σου, τις πράξεις σου, συχνά οδηγεί σε σοβαρή δυσλειτουργία στην ζωή σου. Μπορεί να νιώσεις ότι αυτό πού συμβαίνει σε καταβάλει και σε κουράζει, με συνέπεια να παρεμποδίζει δραστηριότητες της καθημερινότητάς σου. Μπορεί επίσης να απομακρυνθείς από φίλους και οικογένεια ή και ακόμα να κάνεις αυτοκτονικές σκέψεις. Επηρεάζει την απόδοση στο σχολείο και στην δουλεία, τις σχέσεις με τους φίλους, την οικογένεια σου και τα άτομα που αγαπάς.
Τι προκαλεί την κατάθλιψη?
Οι ιατρικοί ερευνητές δεν έχουν πλήρως κατανοήσει τα αίτια της κατάθλιψης, παρότι έχουν εντοπίσει διάφορους παράγοντες που συμβάλουν. Για παράδειγμα, ανισορροπίες στους νευροδιαβιβαστές σου μπορεί να επηρεάσουν την διάθεση σου και να συμβάλουν στην κατάθλιψη. Σοβαρές ψυχοπιεστικές συνθήκες ή απώλειες μπορεί επίσης να προκαλέσουν καταθλιπτικό επεισόδιο.
Πότε θα πρέπει να μιλήσω σε έναν ψυχολόγο για την κατάθλιψη?
Η κατάθλιψη προκαλεί διάφορα συμπτώματα , τα οποία μπορούν να μειώσουν την ποιότητα της ζωή σου σε σημαντικό βαθμό. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι:
- Έντονα, επίμονα συναισθήματα λύπης, ανημποριά, έλλειψη ελπίδας, αισθήματα σκέψεις ενοχής ή/και αναξιότητας.
- Απώλεια του ενδιαφέροντος και της ευχαρίστησης σε δραστηριότητες που προηγούμενα ήταν ευχάριστες
- Δυσκολία στην συγκέντρωση και αναποφασιστικότητα
- Σκέψεις ή απόπειρες αυτοκτονίας.
Τα ευχάριστα νέα είναι πώς η κατάθλιψη μπορεί να θεραπευτεί με την βοήθεια των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Όσοι δεν αναζητούν αυτή τη βοήθεια υποφέρουν άδικα.
Πως αντιμετωπίζεται η κατάθλιψη?
Στο Κέντρο Θεραπείας Ζεύγους και Οικογένειας ο ψυχολόγος μετά την αξιολόγηση θα σου συστήσει ένα θεραπευτικό πρόγραμμα που μπορεί να συνδυάσει ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις όπως η γνωσιακή ψυχοθεραπεία, η συστημική ψυχοθεραπεία και η τραυματοθεραπεία. Επίσης, μπορεί να σου προτείνει αλλαγές στο καθημερινό σου πρόγραμμα(διατροφή, άσκηση) και να σε εκπαιδεύσει σε στρατηγικές για να μάθεις να διαχειρίζεσαι τα καταθλιπτικά σου συμπτώματα. Θα σου παρέχει ένα ασφαλές και φροντιστικό περιβάλλον για να διερευνήσεις τα συναισθήματα σου και τις σκέψεις σου και να αναγνωρίσεις τα αρνητικά ή δυσλειτουργικά μοτίβα σκέψεων που δημιουργούν δυσάρεστα συναισθήματα.
Μέσω τής θεραπείας τελικά τα άτομα βοηθιούνται στο να ανακτήσουν μία αίσθηση ελέγχου και ευχαρίστησης στη ζωή τους και μαθαίνουν τις απαραίτητες ικανότητες πού θα τα βοηθήσουν να αποφύγει στο παρόν αλλά και στο μέλλον να υποφέρουν άσκοπα στη μάχη του με την κατάθλιψη.