Θεραπεία Ζεύγους

H Ψυχοθεραπεία Ζεύγους αποτελεί ένα σημαντικό θεραπευτικό μέσο για την ενίσχυση και την υποστήριξη των ατόμων που βρίσκονται σε μία δυσλειτουργική σχέση και οι  οποίοι αναζητούν άμεσα την ανακούφιση από το στρες και την βελτίωση των συνθηκών επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ τους.

Μια συντροφική σχέση είναι μοναδική και θεωρείται λειτουργική όταν σε αυτήν εντοπίζουμε  αποτελεσματική επικοινωνία, ασφάλεια, εμπιστοσύνη, συνεργασία και αρμονία μεταξύ των συντρόφων. Η ικανοποίηση των συντρόφων από την κοινή τους ζωή επίσης επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την ικανοποίηση που οι δύο σύντροφοι αντλούν από την σεξουαλική τους ζωή και τις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Επίσης, η «ψυχολογική ωριμότητα» ενός ζευγαριού σχετίζεται με την ψυχολογική αυτονόμηση των συντρόφων από οικογένειες καταγωγής τους.

Τα ζευγάρια που αποφασίζουν να απευθυνθούν σε θεραπεία ζεύγους συνηθέστερα έχουν κάνει αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους. Μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις ο ένας από τους δύο συντρόφους να έχει αποφασίσει τον χωρισμό ή να φλερτάρει με την ιδέα του. Οι πιο συνηθισμένες μορφές δυσκολιών που  συναντάμε στην θεραπεία ζεύγους, είτε μεμονωμένα, είτε συνδυαστικά είναι οι ακόλουθες:

  • η γέννηση του πρώτου παιδιού και οι αλλαγές στους ρόλους των δυο συντρόφων
  • σοβαρές δυσκολίες στην επικοινωνία, όπως διαμάχες για την εξουσία, ψυχρότητα
  • ανεπίλυτα τραύματα του παρελθόντος
  • ασθένεια(σωματική ή ψυχική)
  • συζυγική βία(λεκτική ή/και σωματική)
  • διαφωνίες στην διαχείριση των οικονομικών ή στην κατανομή έργου μέσα στο σπίτι ή στο μεγάλωμα των παιδιών
  • ζητήματα με τις οικογένειες καταγωγής
  • εθισμός ενός από τους συντρόφους με τον τζόγο ή το αλκοόλ ή στις ουσίες
  • σεξουαλική ψυχρότητα ή δυσαρέσκεια
  • απιστία, έλλειψη εμπιστοσύνη, θυμός, απογοήτευση και ζήλειας
  • ζητήματα ατεκνίας-εξωσωματική

Η δυσλειτουργία σε μία σχέση επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την σωματική υγεία των συντρόφων και των λοιπών μελών του συστήματος που έχουν δημιουργήσει. Το υπερβολικό στρες που μπορεί να προκληθεί  σε μία τεταμένη σχέση μπορεί να προκαλέσει την εκδήλωση σωματικών ενοχλήσεων ή ψυχοσωματικών νοσημάτων στους ίδιους τους συντρόφους. Μία σημαντική δευτερογενής « παρενέργεια» μιας δυσλειτουργικής συντροφικής σχέσης αποτελεί η αποσταθεροποίηση της ψυχική υγεία των παιδιών.

Η θεραπεία ζεύγους μπορεί να αποτελέσει μια αρκετά αποτελεσματική μορφή θεραπευτικής προσέγγισης παρέχοντας ένα ασφαλές πλαίσιο και στους δύο συντρόφους με στόχο την ομαλοποίηση της συγκρούσεων, την ατομική εξέλιξη, την συνεξέλιξη και την εξέλιξη της σχέσης. Η παροχή εκπαίδευσης στο να ρυθμίζει ο κάθε σύντροφος  τα συναισθήματα του, να διατηρεί την ψυχραιμία του και να χρησιμοποιεί υγιείς επικοινωνιακές δεξιότητες  για την επίλυση προβλημάτων αποτελεί κάποιους από τους πρωταρχικούς στόχους. Η ενδυνάμωση της κατανόησης, της επικοινωνίας και ο επαναπροσδιορισμός κοινών αξιών και στόχων συνύπαρξης μπορεί να αποτελέσει μια μορφή επανεκκίνησης ακόμη για ζευγάρια που η σχέση τους εχει φθαρεί.

Μετά το πέρας αυτής της θεραπευτικής συνθήκης οι δύο σύντροφοι μπορεί συνειδητά να αποφασίσουν εάν η σχέση τους μπορεί να έχει μέλλον ή όχι. Στην περίπτωση του χωρισμού οι δύο σύντροφοι μπορεί να έχουν αποκτήσει ένα πολύτιμο εφόδιο και εργαλείο που θα τους ακολουθήσει στις επόμενες σχέσεις που θα χτίσουν.

Στο Κέντρο Θεραπείας Ζεύγους παρέχονται υπηρεσίες διαδικτυακής θεραπεία ζεύγους για ζευγάρια που ζουν εκτός Αθηνών και δεν μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στις δια ζώσης υπηρεσίες. Η παροχή διαδικτυακής θεραπείας Ζεύγους διέπετε από τις αρχές της AAΜFT(American Association for Marriage and Family Therapy).

Οι Υπηρεσίες μας

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας