Άγχος – Φοβίες – Κρίσεις Πανικού

Τι είναι η αγχώδης διαταραχή?

Το άγχος, η νευρικότητα και ο φόβος εμφανίζονται στο άτομο ως απάντηση  σε στρεσσογόνες συνθήκες. Αυτά τα αρνητικά συναισθήματα  τυπικά εξασθενούν όταν η κατάσταση έχει επιλυθεί. Έντονα και επίμονα συναισθήματα άγχους, συχνά υποδεικνύουν την ύπαρξη μιας αγχώδους διαταραχής.

Ένα άτομο με αγχώδη διαταραχή διακατέχεται από επίμονες και επαναλαμβανόμενες ενοχλητικές σκέψεις ή ανησυχίες. Η υπερβολική ανησυχία το οδηγεί στο να αποφεύγει καταστάσεις ή υποχρεώσεις της καθημερινότητάς του. Ενήλικες με έντονο άγχος επίσης μπορεί να εκδηλώσουν σωματικά συμπτώματα, όπως αυξημένους καρδιακούς παλμούς, εφίδρωση, πονοκεφάλους και διαταραχές ύπνου και προβλήματα υγείας όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και υπέρταση.

Πιθανά αίτια για την εκδήλωση έντονης συμπτωματολογίας άγχους  να είναι:

  • Έντονες ψυχοπιεστικές συνθήκες και εξωγενείς παράγοντες στην ζωή του ατόμου, όπως δυσκολία στις συντροφικές-ενδοοικογενειακές σχέσεις, προβλήματα στο χώρο της δουλείας, οικονομική αστάθεια, ιατρικά ζητήματα
  • Βιολογικοί παράγοντες,, καθώς οι άνθρωποι που έχουν μέλη της οικογένειας με διαταραχή άγχους έχουν περισσότερες πιθανότητες να την βιώσουν και οι ίδιοι

Η πιο συχνή μορφή άγχους, η διαταραχή γενικευμένου άγχους, περιλαμβάνει συναισθήματα άγχους για τις περισσότερες πλευρές της καθημερινής ζωής του ατόμου. Άλλες μορφές άγχους εντοπίζονται στο κοινωνικό άγχος, στις διαταραχές πανικού και σε συγκεκριμένες φοβίες. Μια αγχώδης διαταραχή αυξάνει το ρίσκο για την έναρξη άλλων καταστάσεων ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και η χρήση ουσιών.

Πως μπορώ να καταλάβω εάν το παιδί μου έχει άγχος?

Το άγχος επηρεάζει εξίσου τα παιδιά όπως και τους ενήλικες. Μπορεί να εμποδίσει  το παιδί σας από το να ολοκληρώσει καθημερινές δραστηριότητες, να επιτύχει στο σχολείο, να διατηρήσει τις διαπροσωπικές του σχέσεις και να αντλήσει ικανοποίηση από το σχολείο, την οικογένεια και την καθημερινή του ζωή.

Όταν ένα παιδί έχει αγχώδη διαταραχή, μπορεί να εμφανίσει συναισθήματα ανησυχίας, φόβου ή νευρικότητας στο σχολείο, στην οικογενειακή ζωή και στις δραστηριότητες παιχνιδιού. Το παιδί σας μπορεί να εκδηλώσει σωματικά  συμπτώματα λόγω αγχους, όπως πονοκέφαλους, στομαχικούς πόνους και διαταραχές ύπνου.

Ορισμένα σημάδια αγχώδους διαταραχής σε παιδιά και σε εφήβους μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ευερεθιστότητα
  • Συναισθηματικά ξεσπάσματα
  • Άγχος αποχωρισμού
  • Επίμονη ανησυχία για μελλοντικές δραστηριότητες και γεγονότα
  • Απροθυμία στο να παρακολουθήσει το σχολείο ή τα κοινωνικά γεγονότα
  • Νευρικότητα για άλλα παιδιά ή ενήλικες(δάσκαλους)
  • Έντονους φόβους για συγκεκριμένα πράγματα ή καταστάσεις

 

Πώς η θεραπεία μπορεί να βελτιώσει το άγχος μου?

Ανεξάρτητα ποιος τύπος αγχώδους διαταραχής επηρεάζει εσάς ή το παιδί σας, χρειάζεστε εξατομικευμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων σας. Η οργάνωση ενός θεραπευτικού πλάνου θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις πηγές των ανησυχιών σας θα σας μάθει να διαχειρίζεστε τις αρνητικές σας σκέψεις και συμπεριφορές που σας κρατούν σε μόνιμή κατάσταση ανησυχίας.

Στο Κέντρο Θεραπείας Ζεύγους και Οικογένειας ο ψυχολόγος ξεκινάει με μία σφαιρική αξιολόγηση-εκτίμηση του άγχους σας και προσδιορίζει τις συγκεκριμένες θεραπευτικές σου ανάγκες. Στη συνέχεια συνδυάζει καινοτόμες θεραπείες για να δημιουργήσει το εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο σας. Οι περισσότεροι θεραπευόμενοι ανταποκρίνονται επιτυχώς στην γνωσιο-συμπεριφορική θεραπεία(CBT) και στην συστημική ψυχοθεραπεία. Επίσης, μπορεί επίσης να προταθεί ως θεραπεία επιλογής η Τραυματοθεραπεία (Eye Movement Desenti ) και συμπληρωματικές παρεμβάσεις όπως το mindfulness.

Η θεραπεία για τον αντιμετώπιση του άγχους μπορεί να περιλαμβάνει αρχικά τον εντοπισμό και την αναγνώριση των δυσλειτουργικών  σκέψεων, πεποιθήσεων και των συναισθημάτων που προκαλούν τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Στην συνέχεια ακολουθεί η κατάλληλη εκμάθηση τεχνικών ώστε να μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει τα αρνητικά συναισθήματα και να αλλάξει τις δυσλειτουργικές γνώσιακες πεποιθήσεις του.

Οι Υπηρεσίες μας

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας