Ο θάνατος κάποιου δικού μας ανθρώπου αποτελεί μια από τις πιο συναισθηματικά δυσάρεστες καταστάσεις στη ζωή μας. Επίσης το πένθος μπορεί να σχετίζεται και με άλλα είδη απώλειας όπως χωρισμός ή η απομάκρυνση από μια σχέση ή η απώλεια ενός αγαπημένου κατοικίδιου ζώου και η απώλεια στόχων.
Η απώλεια της συντροφικότητας, της υποστήριξης και της ασφάλειας που παρείχε η σχέση μπορεί να αποσταθεροποιήσει την ζωή μας. Τα συναισθήματα που βιώνουν τα άτομα κατά την θεραπεία του πένθους περιλαμβάνουν θλίψη, άγχος, θυμό, μοναξιά, ενοχή, απομόνωση, σύγχυση ή μούδιασμα. Αλλαγές στη συμπεριφορά μπορεί επίσης να παρατηρηθούν, όπως είναι οι δυσκολίες στην συγκέντρωση και οργάνωση, αίσθημα κόπωσης, αλλαγές στην όρεξη, ονειροπόληση του αποθανόντα.
Αν και το πένθος και τα σύνθετα στάδια της διαδικασίας της θλίψης θεωρούνται υγιή και φυσιολογικά, τα συναισθήματα που βιώνει ένα άτομο είναι έντονα με συνεχόμενες αλλαγές στη διάθεση του.
Η θεραπεία του πένθους αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη μορφή ψυχοθεραπείας με απώτερο σκοπό την βοήθεια του ατόμου να πενθήσει, να αποδεχθεί, να διαχειρισθεί και να προσαρμοσθεί στην ζωή μετά την απώλεια του αγαπημένου του προσώπου με έναν πιο υγιή τρόπο. Επικεντρώνεται στην στήριξη, αποδοχή και ενδυνάμωση των ατόμων που πενθούν ώστε να μπορούν να επεξεργασθούν τα συναισθήματά τους, τις σκέψεις τους, τις αναμνήσεις που σχετίζονται με τον αποθανόντα. Επιπλέον συμβάλλει στην διαχείριση της ανησυχία που έχει το άτομο γύρω από τις αλλαγές στη ζωή του μετά την απώλεια, αναπτύσσοντας στρατηγικές αναζήτησης για βοήθεια και υποστήριξη.